Sayfalar

27 Şubat 2021 Cumartesi

Captain Fantastic (2016) Film Eleştirisi

    Çıplak elle geyik avlama sahnesinden sonra değişik bir aile ile tanışıyoruz. Güçlülerin oluşturduğu kapitalist dünyadan tamamen bağımsız olabilmek için ormanda yaşayan bir aileyi konu alıyor film. Bilgili, çocuklarının eğitimlerini hiç aksatmayan ve bizzat kendisi tüm çocuklarına öğretmenlik eden babayı tanıdıktan sonra eşinin, yani çocukların annesinin bileklerini keserek intihar ettiğini öğreniriz. Annelerinin intihar ettiğini ,yaş farketmeksizin, 6 çocuğuna zank diye söyleyen Ben bizi şoka uğratsa da, çocukların annelerinin ölümünü bu denli kısa sürede kabul etmesinin en büyük nedeni lafı dolandırmadan saf acıyla yüzleşmelerini sağlamaktır. Etkilenirler, çok üzülürler diye korkmadan her biri bir birey olduğu için bilmeleri gerektiğinden bu bilgiyi saklamayı seçmez Ben karakteri.

      İntihar eden kadının babası eğer cenazeye giderlerde tutuklanacaklarını söylediği için başka çaresi olmayan baba Ben, boyun eğse de cenazede bulunmalarını hakları olan gören çocuklar başkaldırır ve Ben yine zincirlerini kırıp bu cenazeye gitmeye karar verir. Ormandan çıkan aile cenaze için yola düşer. Karısının kardeşi olan Harper’dan akşam yemeği teklifi alan Ben, çocuklarını da alarak onları ziyarete gider. Yemek sofrasında olan Ben’in, olaylar hakkındaki şeffaf tutumu Harper ve kocasını rahatsız eder. Çocukların yanında böyle şeylerin konuşulamayacağını savunan çiftin karşısında gerçekten annelerini kaybeden çocuklar olmasına rağmen, gerçeği tüm ayrıntılarıyla bildikleri için bu gerçek ne kadar tekrarlanırsa tekrarlansın etkilenmezler. Az miktarda alkol kullanımının çocuklara yararlı olduğunu savunan baba otomatik olarak gözlerde kötü bir baba konumuna düşse de çocuklarının özgürlüklerini eksiksiz sağlayabilmiş ve 5 yaşındaki çocuğu bile hayata hazırlamayı başarabilmiş bir babadır aslında. 

     Ve yolculuklarında durağa ulaşmışlardır artık. Ben’in karısının cenazesi yapılan kiliseye ailecek girerek renkli kıyafetleri ile cenazedeki insanları şaşırtırlar. Karısının vasiyetinin bu törenle ve gömülmeyle alakası olmadığı için durdurmaya çalışan Ben, tutuklanıp çocuklarından ayrı kalmaması için karısının gömülmesini engelleyemez. Bu andan itibaren işler sarpa sararken, Bill ile empati kurduğumuz için onun diğer insanlar tarafından yanlış anlaşılmalarına üzülürken buluruz kendimizi.

     Film boyunca Ben ve eşinin birlikte yarattıkları dünyanın güzelliği ile büyülenecek ve mükemmel bir son ile göz yaşlarınızı tutamayacaksınız. Filmin senaryosu yanı sıra her çocuğun ayrı ayrı bu kadar inandırıcı ve hayatın içinden bir oyunculuk sergilemesi olağan üstü.

   Tamamen Kielyr’nin Lolita kitabını okuduğundaki düştüğü ikilem çukuruna atıyor film bizi. Şimdi karar verin! Lolita’ya ilgi duyan adamın aşkı mı, yoksa çocuk istismarcısı olması mı sizin için ağır basar? Eğer aşkı ağır basıyorsa Ben’in ormanda yaptıklarında kusur aramazsınız lakin bunu istismar olarak görürseniz yerleşik hayata geçmelerine sevinirsiniz. İzleyen kişinin bakış açısına göre hissettiği duygu belirleyecek filmin sonunun nasıl bittiğini. Kesinlikle izlemenizi ve düşünmenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder