Sayfalar

27 Şubat 2021 Cumartesi

Moonrise Kingdom (2012) Film Eleştirisi

    Açılış sahnesinden bile bir Wes Anderson yapımı olduğu anlaşılan bu film izci kampından kaçıp kaybolduğu sanılan çocuk Sam’i bulmaya çalışan kasaba halkını konu alıyor. Sam’in kaçma sebebinin Suzy’ye aşık olması olduğunu daha sonradan öğreniyoruz. Sam’in izci kampından kaybolması ile beceriksiz izci lideri rolündeki Edward Norton’u, mutsuz ve yufka yürekli polis rolündeki Bruce Willis’i, kuralcı sosyal hizmetler görevlisi Tilda Swinton’ı ve diğer tanınmış usta oyuncuları gördüğümüzde bizi iyi bir filmin beklediğini hissedebiliyoruz. 

    Sam ve Suzy’nin tanışma hikayesini kısaca bize anlattıktan sonra aşıkların dağı taşı aşacağı serüven başlar. Bir yandan aramalar devam ederken diğer yandan aşıklarımız kaçmaya devam eder. Diğer izci çocuklara yakalanınca gözlerini karartıp kaçmayı yine başarır çiftimiz ama bu kaçış uzun sürmez ve yakalanırlar. Suzy’nin babası bir daha Sam’i görmeyeceğini söylediğinde babasına bile kafa tutan Suzy’nin zorlu bir hayatı vardır aslında. Babasını aldatan bir annesi ve ilgisiz bir babası olan Suzy, tepkilerini ve sinirini kontrol etmeyi başaramayan çocuklardandır. Ailesinin sakladığı “çok sorunlu çocuklarla başa çıkma” kitabını bulunca tek çareyi kaçmakta bulmuştur Suzy. Diğer taraftan Sam ise daha da zorlu bir durumdadır. Ailesini kaybetmiş olan Sam, üvey ailesinin de evinden kovulmuştur ve yetimhaneye gönderilmek üzeredir. Orada tedavi görüp yatacağı hatta elektroşok tedavisi bile görebileceğini öğreniriz. Çok ani duygusal değişimler gösteren Sam’i diğer izci arkadaşları önceden sevmese de onların da kalpleri cız edip arkadaşı Sam’i yetimhaneye gitmekten kurtarmak istemektedirler. Diğer izciler Suzy ve Sam’i ailelerinin yanından kaçırmayı başarsa da aşık çifti bir sürü kovalamaca bekliyordur. 

    Filmin sonlarına yüzünüzdeki gülümseme eşlik etse de genel olarak senaryo bakımından aşırı depresif olabilecek bir filmi bu denli evrimleştirip gülümsenebilecek kıvama getirebilmek her yönetmenin yapabileceği bir şey değil. Ayrıca, aile kategorisine girebilecek bu filmde çocukları o kadar güzel oynamış ki gerçekten iki aşık çocuk ormana gitse tam olarak böyle davranırlardı dedirtiyor izleyene. Her yaş grubunun ve her ortamın kaldırabileceği bu filmi izlemenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder